top of page

Alla hjärtans språk


Det finns tusen olika sätt att visa sin kärlek på och hur mycket man tycker om någon, men hur vet du om ditt försök att visa uppskattning hamnar rätt?


Det är nämligen så att de flesta av oss använder oss av två olika kärleksspråk, ett för att visa/ge kärlek och ett sätt som vi uppskattar att ta emot kärlek på.


Det kan ju bli lite tokigt om två stycken är tillsammans men inte talar samma kärleksspråk och därför inte känner sig uppskattade av varandra, fast de båda två tycker att de både ser och bekräftar sin partner på bästa sätt.


  1. Fysisk närhet - Så mycket mer än sex.

Personer som har fysisk närhet som sitt kärleksspråk känner sig älskad när de får vara nära sin partner på olika sätt, till exempel genom att hålla hand, sitta nära varandra eller att kramas.


Faktum är att en studie gjordes på ett barnhem på 50-talet där man såg att små barn som låg närmast dörren i sovsalen överlevde i större utsträckning än de barn som låg längst in i sovsalen. Det kan låta märkligt men eftersom de var de första barnen att få barnskötarnas uppmärksamhet blev de burna och gullade med mer mer än de barnen som låg längre in i salen överlevde därför i större grad.


2. Bekräftelseord - Räcker det om jag säger att jag älskar dig?

Här gäller det att se och bekräfta sin partner med uppskattade ord och ge beröm. Att verbalt tala om hur mycket du tycker om personen och gärna ofta med komplimanger och ord som visar hur mycket du tycker om hen.


3. Omhändertagande handlingar - "Att plocka undan din disk är för mig att visa dig kärlek"

Individer som visar sin kärlek genomatt aktivt göra något för sin partner som den vet hen tycker om. Det kan till exempel vara en romantisk middag, laga något som är trasigt eller hjälpa hen med något den behöver.


4. Gåvor - Blommor och choklad!

Att visa uppskattning genom att ge gåvor och presenter kan vara viktigt för många. Dock är det tanken och gesten bakom som är viktigare än det materiella värdet.


5. Tid för varandra - "Det finaste du kan ge någon annan är av din tid"

Att ta sig tid för varandra kan i dagens stressade samhälle vara lättare sagt än gjort. Björn Natthikko Lindeblad pratade mycket om att vara närvarande, "varsevarande" och att det absolut finaste och kanske viktigaste du kan ge en annan människa är att bara vara närvarande, lyssna och ge den all din uppmärksamhet.

Personer med det här kärleksspråket gillar att spendera kvalitetstid med sin partner och visar sin kärlek genom att umgås tillsammans med den andra.


Det finns säker tusen andra sätt att visa sin kärlek på, och flera nyanser av alla variationer - för kärlek är som livet självt, inte alldeles enkelt och definitivt inte bara svart eller vitt :)

28 visningar0 kommentarer
bottom of page