top of page

Våga vägra stela dejter!Sverige är ett av de länder i världen som har flest singelhushåll och användandet av gratis dejtingappar är idag större än någonsin. Visste du att den genomsnittliga tiden en nätdejtande person spenderar på dejtingappar är 77 minuter om dagen? Däremot leder det till att endast 33 % av användarna träffas i verkligheten. Det innebär alltså att två tredjedelar utav medlemmarna slösar bort 77 minuter om dagen på något som inte leder någon vart.


Att friluftsliv är något som lockar allt fler har väl inte undgått någon. Många söker sig ut i naturen för att uppleva lugnet, stillheten och komma bort från en grå vardag. När vi idag dessutom uppmanas till att hålla avstånd och träffa så få människor som möjligt är det inte svårt att förstå att den längtan blir allt större och växer sig starkare för var dag som går. Tyvärr visar en undersökning som Naturvårdverket genomförde 2018 att den största anledningen till att människor inte ger sig ut och vandrar bristen på sällskap, man har helt enkelt inte någon att dela upplevelsen med.


Den perfekta dejten Det framkommer i flera studier att det berömda konceptet ”walk and talk” verkligen fungerar. När vi rör oss utomhus blir vi mer avslappnade, kreativa och att vandra bredvid någon inger en känsla av jämlikhet. Det uppfattas även som mindre hotfullt än om man till exempel sitter mitt emot någon vid ett bord. Relationsexperten Jacqueline Joo menar att den perfekta dejten är en aktiv dejt som höjer pulsen och väcker flera känslor. Det finns någonting som kallas för källförväxlingsfel vilket innebär att hjärnan inte kan skilja på källan som känslorna kommer ifrån. (I artikeln ”Gå till gymmet och bli kär” skriven av Astrid Johansson förklarar neuroforskare Åke Persson fenomenet såhär;

Hjärtklappning eller hög puls på grund av fysisk ansträngning gör det dessutom lättare för oss att tycka om en annan person, speciellt om han eller hon säger snälla saker eller beter sig trevligt och omtänksamt mot oss. Inom psykologin kallas fenomenet för misattribution, eller källförväxlingsfel. Det innebär att man tillskriver någon något som han eller

hon inte har, eller inte är inblandad i. Studier har visat att vi lätt blandar samman vad som orsakat vad.”I praktiken innebär det alltså att om du går på en klätterdejt men är lite höjdrädd kommer din puls gå upp för du blir lite rädd. Din partner kommer då få agera din trygga punkt och när ni kommer ner kommer du förknippa hen med till exempel trygghet/lättnad vilket ger det en bra grund att bygga relationen vidare på.


Fjällfling Jag genomförde under mitt år som vildmarks student ett omfattande projektarbete för att reda ut huruvida det fungerar att flytta dejting ut på fjället och det visade sig att fjäll och vandring är ett superbra recept för chans till romans!Både studier och självupplevda upplevelser visar på att människor behöver naturen. Ingen annan plats kan vi slappna av och vara oss själva så bra som i en miljö så många av oss glömt bort. Att vandra tillsammans med någon visar flera studier kan vara det bästa sättet att lösa problem och komma någon nära. Situationen upplevs som mindre hotfull och mer avslappnad än till exempel ett möte där man sitter mitt emot varandra vid ett bord.


--> Så skippa middagsdejten och ta med din dejt ut på fjället istället!


80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page