top of page

Utefling - Vilken grej!

En Utefest. Massor av människor som alla har något gemensamt. Fast ändå så olika.

Från hela landet kommer de. Folket alltså. Vissa födda i skogen och på fjället andra med en nyfikenhet och längtan ut. Vissa kommer i par och grupper medan andra kommer själva.


Det är modigt. Modigt att våga kasta sig ut och hoppas på att någon kommer att fånga en. För fånga gör dem, och du är fast med vänner för livet. För friluftslivet är sådant. Vi tar hand om varandra. Erbjuder en sängplats i en redan överfull övernattningsstuga längst kungsleden. Delar spork när någon glömt sked och ger av det sista snabbkaffepulvret när kaffekrisen är nära.


Det är svårt att skaffa nya vänner i vuxen ålder, och ännu svårare att hitta en person att bli kär i. Speciellt om du som person inte har en stor umgängeskrets eller går ut varje helg.

Det är inte så att man råka hamna i samma sandlåda och börjar bygga på ett gemensamt sandslott och vips är man kompisar- nej lite mer komplicerat är det allt.

Men måste det vara det?
I 9 år har UTEFEST funnits - friluftsfestivalen som samlar människor från hela Sverige (och världen ) på ett och samma stället - FriluftsByn på Höga kusten. Här kan man prova på massor av olika aktiviteter och lyssna på föreläsningar och gå på workshop. Det är inte konstigt att det fortsätter bli en succé år efter år - och att så många kompisband och kärleksband knyts. Var annars hittar du så många likasinnade på en och samma plats?


För vad är det egentligen med Utefest och Utefling som faktiskt funkar? Varför är det så lätt att hitta kompisar här? Varför är det helt plötsligt hur lätt som helst att sitta runt en eld med människor du inte känner och diskutera livet med?


Forskning visar att det inger en känsla av jämlikhet att vandra tillsammans med någon gentemot en fikadejt på stan, där det ofta upplevs som en person har makten. När ni är ute och gör aktiviteter tillsammans slappnar ni av, kanske provar ni på något nytt ihop och får lära er något nytt tillsammans. Och ju mer bra känslor du kan väcka under en dejt/kompisdejt desto större chans är det att personen kommer gilla dig och associera dig med de positiva känslorna. (googla källförväxlingsfel )


Sen är det ju så att det redan finns en hel hög av givna samtalsämnen- "Vad har du gjort idag?" - Hur var den workshopen? Osv- Ett tips jag vill skicka med överlag oavsett vilken konversation du har är att ställa frågan VARFÖR - varför valde du att gå på svampkursen? ---Kanske upptäcker du att personen har ett otroligt matlagningsintresse och nu är på jakt efter ny svamp att blanda i sin världsberömda svamprisotto. Vips har du lärt dig massor av mer intressant information och har samtalsämnen att spinna vidare på, paradrätt, bästa restaurang, största matlagningsmissen..


Ut och njut och hoppas vi ses på ett fjäll eller berg <389 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page